Kestane (Castanea sativa Mill.) Ormanlarında Kestane Verimliliğini ve Kalitesini Arttırmaya Yönelik Silvikültürel Müdahaleler

Proje Durumu: Devam Ediyor

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Ferhat KARA

Proje Kodu: KÜ-İHT/2024-02

Proje Bütçesi: 152.600,00 TL

Proje Başlama Tarihi: 04.03.2025

Proje Süresi: 12 Ay

Kestane ağacı kuzey yarımkürede geniş bir dağılım alanına sahiptir. Yenilebilir meyveleri oldukça değerlidir ve Avrupa, Amerika ve Asya’daki birçok ülkede sıklıkla bir gıda kaynağı olarak kullanılır. Anadolu kestane ağaçlarının (Castanea sativa Mill.) besin kalitesi ve potansiyel sağlık yararları kestane üretimine olan ilgi ve yatırımı artırmıştır. Ancak kestane meyvelerinin kimyasal ve antioksidan içeriğini etkileyen faktörler hakkındaki bilgi hala yeterli oranda değildir. Yapılan çalışmalar kestanelerin kimyasal içeriğinin genellikle bölgeden bölgeye değişken olduğunu göstermektedir. Belirli bir türün farklı klonları bile farklı kimyasal özelliklere sahip olabilir. Ülkemiz kestane varlığı bakımından oldukça zengindir. Kestane ağaçları Türkiye’de saf ve karışık ormanlar oluşturabilir. Kayın (Fagus spp.), gürgen (Carpinus spp.), meşe (Quercus spp.) ve çam (Pinus spp.) ile ağaç karışımı oluşturabilirler. Kestane meyve bahçeleri yanında, özellikle Batı Karadeniz bölgesinde, geniş alanlarda doğal saf ve karışık kestane ormanlarımız mevcuttur. Yapılan araştırmalar ağaç tür karışımının karbon depolama, ağaç beslenme ve büyümesi, biyolojik çeşitlilik, ekosistem işleyişi, orman su akışları ve orman verimliliği dahil olmak üzere birçok parametreyi etkileyebileceğini göstermiştir. Kestane meyvesinin besin içerikleri üzerine çeşitli çalışmalar yapılmış olsa da, meşcere yapısının, özellikle de meşceredeki ağaç tür çeşitliliğinin kestane meyvesinin kimyasal ve antioksidan bileşimleri üzerindeki etkileri konusunda bir çalışma yapılmamıştır. Dolayısyla, meşcerelerdeki ağaç tür çeşitliliğinin ağaç meyvelerinin kimyasal ve antioksidan bileşimleri üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Kısıtlı araştırma bulguları göz önüne alındığında, kestane meyvelerinin kimyasal ve antioksidan içeriğini etkileyen faktörlerle ilgili belirsizlik devam etmektedir. Kestane ağaçlarının yaygın olduğu Batı Karadeniz gibi bölgeler için bu faktörleri araştırmak, belirlemek ve anlamak için bilimsel araştırmalara oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı, dünyanın en büyük kestane üreticilerinden biri olan Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde toplanan Anadolu kestanesi meyvelerinde, meşcerenin ağaç tür çeşitliliğinin kestane meyvelerinin kimyasal ve antioksidan bileşimleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Kestanenin, bölge sakinleri için ekonomik gelir yaratan en önemli odun dışı orman ürünlerinden biri olduğu unutulmamalıdır. Bu çalışmada, kestane meyveleri farklı yerlerde ve çeşitli ormanlık alanlarda, yani saf kestane alanları ile kestane ve diğer ağaç türlerinin karışık alanlarında toplanacaktır. Meşcerelerin kestane ağacı oranı da hesaplanacaktır. Toplanan örnekler ölçülecek ve kimyasal ve antioksidan içerikleri Kastamonu Üniversitesi laboratuvarlarında ve Merkez Araştırma Laboratuvarı’nda analiz edilecektir. Daha sonra ağaç karışımının, yerel iklim koşullarının (yani sıcaklık ve yağış) ve toprak koşullarının Anadolu kestanesi meyvelerinin kimyasal ve antioksidan içerikleri üzerindeki etkisi belirlenecektir. Bu çalışmanın bulguları kestane meşcerelerinin başarılı bir biçimde işletilmesi, kestane ağaçları için yer seçimi, üretimi ve korunmasında yardımcı olacaktır.

Eklenecek…

Eklenecek…