Odun Dışı Orman Ürünlerinden Alıç Sirkesi Kullanılarak Patates Kızartmasında Akrilamid Oluşumunu Azaltıcı Ön İşlem Materyali Olarak Alıç Sirkesi İçeren Islatma Suyunun ve Kızamık, Kiren, Kızamık Ekşisi ve Kiren Ekşisi Kullanılarak Akrilamid Düzeyleri Düşük Fonksiyonel Gıda Kurabiyelerin Üretilmesi

Proje Durumu: Tamamlandı

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Nresrin İÇLİ

Proje Kodu: KÜ-İHT/2024-01

Proje Bütçesi: 149.994,00 TL

Proje Başlama Tarihi: 20.12.2024

Proje Süresi: 18 Ay

Akrilamid (AA), nörotoksisite, genotoksisite, karsinojenite ve üreme toksisitesi nedeniyle güçlü bir gıda toksini olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple AA konsantrasyonunu azaltmak toksikologlar ve gıda bilimciler için çok önemlidir. Ülkemizde pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilen patates kızartmalarında evsel kullanıma yönelik pratik ve uygun maliyetli bir azaltma stratejisi geliştirmek ve AA oluşumunu engellemede daha etkili olacak kombine bir azaltma stratejisi bulmak bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmakta olup doğal ürünlerin antioksidan özelliklere sahip ekstreleri ile pH’ın yine doğal maddelerle düşürülmesinin kombinasyonunun da etkili olması beklenmektedir. Yapılan araştırmaların sonuçları alıç, kızamık ve kirenin iyi bir doğal antioksidan kaynağı olduğunu ve serbest radikallerce oluşturulabilen kardiyovasküler hastalıklar, nörodejeneratif hastalıklar, bağışıklık sistemi bozukluğu, DNA hasarı, kanser ve yaşlanma gibi çok sayıda zararlı etkiyle savaşmakta kullanılabileceğini göstermektedir. Bu nedenle bu proje çalışmasının amacı patates kızartmalarında kızartma öncesi farklı oranlarda alıç sirkesi içeren ıslatma suyunda farklı sürelerde bekletmeyle ve kurabiyelerde kurabiye hamuruna farklı oranlarda kiren meyvesi, kızamık meyvesi, kiren ekşisi ve kızamık ekşisi katılması suretiyle AA oluşumunu azaltmaya çalışmaktır. Ayrıca en iyi sonuç veren kızartma öncesi AA azaltıcı alıç sirkeli ıslatma çözeltisi ticarileştirilerek restoranlar ve evsel kullanım için oldukça talep görebilecek bir ürün ve kurabiyelere yapılan AA azaltıcı işlem ile aynı zamanda büyük pazar payına sahip antioksidanca zengin fonksiyonel gıda geliştirilmiş ve ticarileştirilebilir olacaktır. Yapılan literatür çalışmasında da daha önce bu meyve ve meyve ürünleriyle yapılmış böyle bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Böylece özel cihazlar ve konu hakkında tecrübe gerektiren, kimyasal madde kullanan diğer tekniklerin gıda üretimi endüstrisinde, restoranlarda ve evlerde kullanımlarının zor olmasına karşın bu proje ile evsel kullanıma yönelik pratik ve uygun maliyetli bir azaltma stratejisi geliştirilip herkes tarafından uygulanabilir hale getirilmesi ile sağlıklı gıdalar üretilmesi sağlanacaktır. Ayrıca Kastamonu ili doğal ormanlarının önemli bir üyesi olan alıç, kiren, kızamık ve köylülerin bu yabani meyvelerden ürettiği alıç sirkesi, kiren ekşisi ve kızamık ekşisinin de tanıtımı ile kırsalda yaşayan halkın ekonomisine ve Kastamonu Üniversitesinin ihtisas alanına da önemli katkı yapılabilecektir.

Eklenecek…

Eklenecek…