“Ulusal İklim Vizyonu Zirvesi” Düzenlendi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Gençlik Katılımı Faaliyeti (KA154-YOU) kapsamında desteklenen “Ulusal İklim Vizyonu Zirvesi”, 27 Mayıs 2025 tarihinde Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlik; Üniversitemiz, Kastamonu Teknokent, Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Cide Yerel Eylem Grubu’nun iş birliğiyle düzenlendi.

Zirvenin açılış konuşmasını proje yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Berkan Güngör gerçekleştirdi. Güngör, iklim krizinin artık yalnızca çevre bilimlerinin ya da siyaset kurumlarının konusu olmadığını, yaşamın içinde olan bir gerçeklik olduğuna dikkat çekti.

Gençlerin bu kriz karşısında sadece mağdur değil, aynı zamanda çözümün aktif birer öznesi olması gerektiğini vurgulayan Güngör, proje kapsamında beş tematik grupta gençlerin; iklim eğitimi, afet yönetimi, iklim dostu teknolojiler, sürdürülebilir şehircilik ve yerel katılım gibi alanlarda çözüm önerileri geliştirdiğini ifade etti.

Güngör’ün ardından kürsüye gelen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük, iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik etkilerinin de giderek derinleştiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Küçük, “Bu projeyle de gençlerin iklim politikalarına aktif katılımını destekleyerek, sürdürülebilir bir gelecek için sadece bilgi değil, aynı zamanda sorumluluk üreten bir üniversite olma iddiamızı bir kez daha ortaya koymuş bulunuyoruz” dedi.

Zirveye katılım gösteren Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci ise yaptığı selamlama konuşmasında, çevre ve iklim temelli girişimlerin yalnızca bilimsel düzeyde değil, toplumsal farkındalık boyutunda da desteklenmesi gerektiğini belirtti. İklim değişikliğinin artık geleceğin değil, bugünün sorunu olduğuna dikkat çeken Ekmekci, Kastamonu’nun bu konuda kapsamlı bir planlamaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Önümüzdeki süreçte Yeşil Mutabakat kavramının daha fazla gündemde olacağını belirten Ekmekci, sürdürülebilir bir Kastamonu için tüm paydaşlarla birlikte hem yerel düzeyde hem de ulusal politikalarla uyumlu adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Erdem, “İklim Krizi ve Toplumsal Hareketler” başlıklı sunumunu dinleyicilere aktardı. Erdem’in ardından Kastamonu Üniversitesi İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Emre Birinci “İklim Değişikliği Bağlamında Doğa Temelli Yaklaşımlar” başlıklı konuşmasını yaptı.

Öğle arasının ardından İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nden Arş. Gör. Baturalp Ali Yavuz ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Uzman Yardımcısı Yaprak Serenay Taşkın, sahne aldı. Taşkın “Türkiye’nin Enerji Dönüşümü” başlıklı sunumunda, ülkenin enerji politikalarındaki dönüşüm sürecine dair bilgiler verdi.

Zirvenin son oturumunda ise katılımcı gençlerin yer aldığı tematik sunumlara geçildi. Sırasıyla “Afet Yönetimi ve İklim Dayanıklılığı”, “İklim Eğitimi ve Farkındalık”, “İklim Dostu İnovasyon ve Girişimcilik”, “Yerel İklim Eylemi ve Sivil Toplum” ile “Sürdürülebilir Çevre, Şehircilik ve Tarım Yönetimi” başlıkları altında geliştirilen öneriler katılımcılarla paylaşıldı. Gün boyu süren etkinlik, kapanış konuşmalarıyla sona erdi.